Nacht zonder dak

DOE of HELP mee! Een nacht ‘slapen’ in een krotje voor dakloze jongeren.

In het kader van ‘Nacht Zonder Dak’ brengen jongeren in zelfgebouwde hutten de nacht door. Met deze actie halen ze geld op voor straatjongeren en vluchtelingen die altijd zo hun nacht moeten doorbrengen. Met jullie hulp verrijst de krottenwijk dit jaar op zaterdag 16 september in Zaltbommel. We gaan het terrein van gezinshuis De Schutse aan de voet van de Sint Maartenskerk ‘verbouwen’ tot een krottenwijk.

 

Deze ‘Nacht Zonder Dak’ is een initiatief van de christelijke hulp- en ontwikkelingsorganisatie TEAR (TEgen ARmoede). De opbrengst is bestemd voor projecten in Afrika, Azië en Zuid-Amerika die straatjongeren met onderdak, begeleiding en onderwijs helpt aan een toekomst. Dit jaar is er speciale aandacht voor de projecten van TEAR in vluchtelingenkampen. Helaas nog steeds een actueel thema. In 2011 haalde de Regionale Jeugdraad dit evenement naar de Bommelerwaard. De ‘krottenwijk’ stond toen in Heerewaarden en heeft inmiddels ook in Kerkdriel en Rossum gestaan. Het evenement is na vier jaar terug in Zaltbommel en de Regionale Jeugdraad Bommelerwaard tekent voor de 7e keer voor de organisatie.

 

Ben je 11 jaar of ouder, dan nodigen we je van harte uit om mee te doen met Nacht Zonder Dak editie 2017! Er staat je een afwisselend programma te wachten die op zaterdagmiddag 16 september om 14.00 uur begint en duurt tot zondagmorgen 17 september. Kids van 8-11 zijn welkom bij het programma op zaterdag tot 20.00 uur en tieners mogen blijven overnachten.

 

In de workshop gaan we onze GRAFFITI skills verbeteren. Onder leiding van Atelier Hupsakee leer je de tricks en maak je je eigen ‘tag’. Ook wonen we op zondagmorgen de kerkdienst bij in de Sint Maartenskerk en vragen we aandacht voor de projecten waar Nacht Zonder Dak om draait. Inmiddels ben je dan een ervaring als dakloze rijker en kun je er vast iets over vertellen.

Aan deze activiteit zijn geen kosten verbonden, maar aanmelden is wel noodzakelijk! Doe dit vòòr 14 september via de website of bij onderstaand contactpersoon. Check www.nachtzonderdak.nl/zaltbommel voor meer informatie, om je aan te melden als deelnemer, om een deelnemer of het evenement te sponsoren. Als belangstellende bent u van harte welkom! Loop op zaterdag gerust binnen bij Kerkplein 1 om een kijkje te nemen.

Zaltbommel, Het Anker – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. – 0418 643494

 

 


Foto-impressie NZD 2016 in Kerkdriel.

Muziekvesper

 Vespers in de Adventstijd

In de adventstijd worden in de Sint-Maarten weer vespers gehouden met medewerking van de kerkmusici van de Sint Maarten: cantor Arie Hoek en organist Hugo Bakker, en de Sint-Maartencantorij.

Even in de  stilte van een eeuwenoude kerk op adem komen, even stil zijn, genieten van muziek die door de gewelven golft. Even een rustpunt in de hectiek van alle dag. 

De vespervieringen duren ca. 30 minuten en vinden plaats op  zaterdag  2, 9 en 16 december, aanvang 16.30 uur. U ben van harte welkom!

Bij ‘vespers’ denkt u wellicht in eerste instantie aan kloosters. Dat klopt, de vespers (of het avondgebed) behoren tot de getijden in de Rooms-Katholieke en Oosters-Orthodoxe kerk. Omdat de vespers de enige gelegenheid waren waarbij vanaf de vroegste tijden meerstemmige zang was toegestaan, zijn ze van groot belang voor de geschiedenis van de geestelijke muziek.

In enkele protestantse kerken wordt de term ‘vespers’ gebruikt als aanduiding voor een avonddienst.

Vespers hebben een aantal vaste onderdelen: opening, gebeden, korte lezing (géén preek!),  zingen van hymnes en psalmen, al dan niet met medewerking van een koor, (orgel)muziek, ruimte voor stilte.

De PKN-gemeente wil als ‘kerk-in-de-stad’ bezoekers en inwoners de gelegenheid geven om deze muzikale bezinningsmomenten mee te maken.

ZWO commissie

Informatie ZWO commissie:                         

Zending Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking, wereldwijd!

 

Als ZWO commissie realiseren we ons dat we op een breed terrein trachten iets te betekenen. Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking; we mogen hierin een rol hebben in samenwerking met de gemeente. Een gemeente die zich bewust is van een opdracht uit het geloof in Christus.

 

Zending:
Bij zendingswerk gaat het om aanwezig te zijn en met elkaar in gesprek te gaan over het geloof en de betekenis daarvan in het leven van elk mens. Door het zendingswerk wordt het geloof in Christus in de samenleving op een geloofwaardige manier handen en voeten gegeven. Binnen de PKN kerken in Nederland wordt daarom steun verleend aan het werk dat kerken overal in de wereld uitvoeren, om mensen in aanraking te laten komen met het christelijke geloof en met de betekenis daarvan voor het dagelijkse leven.

 

Werelddiaconaat:
In het werelddiaconaat voegt de kerk de daad bij het woord. In eerste instantie ging het om hulp bij rampen en aan vluchtelingen, tegenwoordig is er vanuit het werelddiaconaat ook aandacht voor sociale en sociaal-economische projecten. Het steunt initiatieven van (vooral kerkelijke ) partners om te komen tot verandering van de samenleving. Het werelddiaconaat zorgt niet alleen voor vis voor degene die honger lijdt, maar geeft hem ook een hengel. Vervolgens maakt het zich sterk voor viswater en visrechten. De speerpunten van het werelddiaconaat zijn gerechtigheid en barmhartigheid.

 

Ontwikkelingssamenwerking:
Ontwikkelingssamenwerking maakt zich sterk voor verandering van politieke en economische structuren in rijke en arme landen. Getracht wordt tegenstellingen te overbruggen tussen landen en tussen bevolkingsgroepen. Het is een zaak van overheden en particuliere organisaties, waaronder de kerken, waarbij in nauwe samenwerking wordt gewerkt. ZWO organisaties proberen de bewustwording van de arm-rijk problematiek op gang te brengen via thema's, zoals: voedsel, schulden, cultuur, bewapening en milieu.

De ZWO commissie van PKN gemeente Het Anker (onderdeel van de diaconie) herkent de opdracht. Ook al gaat het vaak maar om een druppel op een gloeiende plaat, toch gaan we door, want veel druppels bij elkaar kunnen ook een emmer vullen. Zo helpen we in maatschappelijke opzicht, maar hebben ook oog voor het verspreiden van het Levende Water.

Lopende projecten waar we het komende jaar uw aandacht en bijdrage voor vragen zijn:

  •  Arusha project in Tanzania, het project begeleiding van terminale aids-patiënten.

  •  Jeugd met een opdracht (Opvang en begeleiding van straatkinderen in Belo Horizonte, Brazilië)

  •  Plan Nederland. Informatie van de 2 Plan kinderen vindt u op het magneetbord in de hal

  •  Actie Schoenmaatje, financiële ondersteuning voor vervoer van de dozen en onderwijsprojecten Edukans.

  •  Projecten van Kerk in actie.


 Nieuwe collectedoelen binnen het thema Gezondheid zijn:

  • Amref Flying doctors
  • Mercy Ships
  • Hussein Foundation
  • Bless a baby

Het werk van de ZWO omvat een breed scala aan activiteiten en vanuit de commissie willen we daar op een goede manier invulling aan geven.

Mocht u meer vragen hebben, dan kunt u bij één van de ZWO leden terecht voor meer informatie!

 

Vriendelijke groeten, ZWO commissie PKN gemeente Het Anker.

 

(Leden zijn: Gea de Kort, Hilde van Haaften, Riet Overweg, Carina van Hooft, Jan en Jessica van Leeuwen en Mieke Erlings)

 


 

Ziekenhuisopname

Bij een ziekenhuisopname kunt u dit doorgeven aan uw predikante of aan één van de leden van uw wijkteam.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Predikante:
ds. T. (Trijnie) Bouw

 tel. 06 25428743  
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.